8 maj 2023
Tankar möts av oro, drömmar skakas om, vardag ger stadga, det lilla och nära ger tröst i en svårnavigerad omvärld.
Ned: Mycket känns osäkert och oroligt. Krig, skjutningar, klimatförändringar. AI, mera hot än möjlighet?
Upp: Här är några glädjeämnen. Först: Hjärnan är plastisk, även när människan är gammal. Vi kan fortsatt lära nytt. Sedan: Växter kommunicerar med varandra. Svampars mycelier skickar information under jordytan långa sträckor, kanske över hela kontinenter. Träd berättar för varandra om bakterieangrepp och vattenbrist. Växter kan sloka och uppfatta smärta, men de kan inte ha ont, de saknar nervsystem och har ingen hjärna. Bläckfiskar däremot har hjärnan över hela kroppen, den finns ut i de olika armarna.
Och vidare: Rymden studeras i nya teleskop och blir bara större och större. Mycket tyder på att vårt universum bara utgör ett litet hörn av ett gigantiskt multiversum. En ledtråd är den mörka energin. Det är obegripligt! Men trösterikt, vi vet långt ifrån allt.
Vackert: Matematik har formler och ett språk som kan talas över hela jorden. Siffror mellan 1 och 9 är lätta att förstå. Men när 0 lades till blev det mystiskt. Addera, subtrahera och multiplicera med 0 går bra, men försök inte dividera med 0, då kan svaret bli vad som helst. Mellan noll och oändligheten finns kanske evigheten? Matematikens mystik, magi och poesi behandlades i vetenskapsteve häromveckan.
Men: AI och verktyg som ChatGPT kan göra att vi blir dummare allt snabbare – samtidigt som maskinen blir smartare. I tevestudion Idébyrån samtalade i veckan fysikprofessor Ulf Danielsson med filosofen Karim Jebari och psykolog Siri Helle under ledning av Anna Lindman. Ja, vi blir dummare, svarade Ulf Danielsson. Tekniska hjälpmedel gör oss lata, vi tänker mindre, vi frestas att göra annat, tar bara emot information. Men att dagdrömma är bra. Skrivande främjar abstrakt tänkande. Läsa är bra.
Det är tio år sedan serien Äkta människor av manusförfattare Lars Lundström sändes på teve. Nu med AI har ämnet krupit under skinnet. Elon Musk föreslår att datachip monteras in i människors hjärnor.
Med industrirobotar togs det tunga arbetet bort. Med ChatGPT tas det roliga bort. Nu vill det till att vi använder hjärnans plasticitet! Vad vill vi med tekniken? Vi kan förlora det som gör oss mänskliga, det som gör livet värt att leva.
Allt hänger ihop. Naturen, evolutionen, biologin, människors tankar och känslor, mäns kraft att leda, bestämma, kriga, kvinnors omhändertagande av barn och familj, de kulturer och politiska maktstrukturer människor byggt upp under årtusenden. Historia, fantasi, skönhet. Det hänger samman.
I en bilkatalog läser jag ” inbromsningen syftar till att ta tillvara den upparbetade energin i framfarten”. Det kunde lika gärna handla om denna krönika.
Madeleine Brandin