Arkitekturstilar

7 nov 2012

Antikens klassicism i Grekland, doriskt och joniskt. Romansk stil med tunga murar och små gluggar. Den gotiska spetsmönstrade stilen med ljus och lätthet följde därefter och utvecklades under 1400-talet i Frankrike, södra Tyskland och England . Att slå valv blev den stora reformen i romersk teknik. Så småningom kom en reaktion på klassicismens raka och strama stil, nu växte barockens voluter och växtinspirerade detaljer fram och utvecklades i nuvarande Italien under 1500- 1600-tal. Sen blommade det ut över alla gränser, rokokons lekfullhet och assymetri var i sitt esse under 1700-talet. Även kläder och musik följde med stilen. Efter detta frisläppta kom klassicimen tillbaka som eklekticism, mönsterböcker för byggmästarna när mönsterstäderna färdigställdes och kvarterens rutmönster fylldes av hus under 1800-talets stenstadsbyggande. Efter en tid av denna ordning växte nationalromantiken fram, arts and craft-rörelsen och jugend. Jugend blomstrade bara några decennier, det blev för dyrt att bygga så. Nu kom inte klassismen tillbaka utan denna gång skalade man bort dekoren från 1800-talens gedigna hus och fram mejslades i stället funktionalismen. Den eleganta sparsmakade funkisen urartade till miljonprogram över hela världen. När reaktionen blev tillräckligt stor utvecklades postmodernismen, som hämningslöst lånade av alla tidigare stilar.

Idag? Man ser aldrig klart förrän efteråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Klicka för att läsa Madeleine Brandins böcker.
las om Madeleine Brandins förelasningar.
Madeleine Brandin anordnar olika aktiviteter. Klicka och läs mer.
Madeleine Brandins bilder.
Arkiv